במאמר זה ארכז ואשיב באופן ממוקד על שאלות בסיסיות וחשובות שכל מתחיל נתקל בהן, למשל: איזה סוגי עצים ניתן לגלף? איזה כלים? מאיפה להזמין? איזה שמן ליישם? ועוד.. התשובות יהיו ממוקדות וענייניות שכן בפועל ניתן להרחיב את הדיון למאמר גדול ושלם על כל שאלה אבל זו לא המטרה של מדריך זה.
** חשוב ** המאמר נכתב בעבור ובעקבות שאלות שעלו ממשתתפים שעברו אצלי "סדנאת גילוף כף בישול נהדרת" – אני ממליץ לכל מי שמעוניין לגלף לעבור סדנאת גילוף לפני שהוא קופץ לרכוש כלים ולגלף סתם כך לפי סרטון ביוטיוב – יש עקרונות עבודה ובטיחות שחשוב ללמוד כדי שתוכלו לגלף באופן בטוח ומהנה!
גילוף בעץ ירוק
עץ חי שנגזם לאחרונה מכונה "עץ ירוק" בשל תכולת המים הגבוה שלו.
אנחנו מעדיפים לגלף בעץ ירוק כי מלאכת הגילוף תהיה קלה יותר, העץ ירגיש חמאתי יותר, וזה יקל עלינו להסיר את מרבית החומר. לאחר שסיימנו לגלף את הכף בצורה גסה ניתן יהיה לתת לה להתייבש ולהמשיך בגילוף בעץ יבש.ניתן לעבוד גם עם עצים יבשים או עצים של נגרות תעשייתית אבל הגילוף יהיה פיזית קשה יותר וגם יקהה את הכלים שלנו מהר יותר – יתכן שבעבודה בעץ יבש נבחר לעבוד עם כלים שונים דוגמאת מפסלות גילוף שונות וגאוג'.
כמתחילים אני מציע לכם להתמקד בעבודה עם עץ ירוק.
** חשוב** – בבקשה – לא לגזום עצים בטבע בעצמכם סתם כך, הפגיעה עלולה להיות קטלנית לעץ ולבעלי החיים סביבו. יש המון גזם שאנשים מוציאים מהגינות ובסך הכל מענף אחד לא גדול ניתן לגלף מספר כפות/ שעות 🙂
** במידה ואתם מחפשים עץ יבש לגילוף לחצו כאן.
סביר להניח שמרבית העצים שנמצא בפינות הגזם העירוניות/מחוץ לחצרות בתים יהיו מתאימים לגילוף.
כמעט ואין עצים שידועים כאסורים לשימוש ואני מתכוון ל"עץ ירוק" אבל עץ אורן ירוק למשל אינו מתאים בשל תכולת השרף הגבוהה מאוד שלו.
למתחיל יהיה קל למצוא ולגלף באזדרכת ועל אף שהפירות רעילים – העץ אינו רעיל ומתאים לגילוף. לאורך הזמן צבעו מעמיק ותתקבל כף יפה מאוד לטעמי.
עצי פרי נחשבים לגולת הכותרת והמומלצים ביותר לגילוף – תפוח, דובדבן, אגס, אפרסק, שסק, גויאבה, זית ועוד..
בדרכ מדובר בעצים קשים ומלאכת הגילוף יכולה להיות מאתגרת יותר לעומת עצים רכים (למשל אבוקדו) אבל הכף שתתקבל תהיה חזקה ועמידה יותר וזה שווה את המאמץ.
לרוב אנו מחלקים את הגילוף ל 2 שלבים –
1. גילוף בעץ ירוק
2. לאחר המתנה של זמן משתנה מסיימים את הגילוף הכף כשהעץ יבש.
הסיבה היא כי קל לנו להסיר חומר בעץ ירוק – ובעץ יבש נוכל לקבל גימור איכותי יותר היישר מהסכין.
נקודה נוספת היא שלפעמים בשלב הייבוש בכף\עץ מתעקמת/מתפתלת – אם נגלף לאחר הייבוש, בהנחה שהשארנו מספיק "בשר" בעץ , אז נוכל לגלף ולהוציא כף ישרה/ וסימטרית לפי בחירתינו.
במידה ומצאנו ענף ואנו מתחילים לגלף כף – ניתן לגרזן מספר כפות ולתת להם להתייבש ולחזור לשלב הגימור עם סכין במועד מאוחר יותר.
לאחר שעבדתם עם הגרזן והגעתם הכי קרוב לכף סופית, כולל הגעה אל הקוים וריקון גס ראשוני עם סכין מעוקלת, ניתן לאסוף את השבבים ולשמור את הכף איתם בשקית נייר חצי פתוחה או שקית ניילון חצי פתוחה.
בכל יום להוציא ולבדוק שאין הצטברות לחות או עובש*.
(ניתן לשמור מספר חתיכות כאלו במקפיא ולהוציא בעתיד.. זה ישמור על העץ "ירוק" לאורך זמן ארוך יותר).
את הגימור הסופי סופי נהוג לעשות לאחר שהכף התייבשה (בדרכ אחרי מספר ימים).
* במידה והתפתח עובש – יש להסיר אותו בעזרת סכין גילוף ולהחזיר לשקית חדשה.
כן, ניתן לזרז את תהליך הייבוש של הכף כך שתוכלו לשמן אותה קרוב יותר לגילוף ולהשתמש בה או לתת אותה מתנה.
אחת הדרכים הבייתיות והפשוטות לעשות זאת היא כך:
1. לאחר הגילוף יש לשקול את הכף ולהכניסה למיקרו למשך חצי דקה עד דקה. המטרה היא לאדות מים מתוך הכף.
2. להוציא את הכף (החמה) – לשקול ולרשום את משקלה.
3. חוזרים על שלבים 1+2 עד שמגיעים למצב בו המשקל של הכף אינו משתנה.
כעת הכף איבדה את מקסימום המים שהיא יכולה לאבד והיא יבשה – ניתן ליישם עליה שמן ויש להמתין לייבוש והתפלמרות השמן.
לא. ניתן לגלף בגינה ביתית רגילה (פרטית או משותפת) או בפינה בחדר בבית ולטאטא את כפיסי העץ בסוף הגילוף. את החלק של עבודת הגרזן אני בדרכ מגלף בגינה ואת החלק של עבודת הסכין בסלון 🙂 🙂 ומנקה אחרי כמובן 🙂 זו מלאכה שניתן לעסוק בה בקלות יחסית ובכל מיקום הגיוני.
* בתמונה עמדת העבודה שלי בגינה – יש סטנד עץ לגירזון, SHAVE HORSE (לא חובה) וכיסא רגיל.
שימון וטיפול בכף המוכנה
תחילה עלינו לתת לכף להתייבש מספר ימים, יש ליישם את השמן על כף יבשה.
ההעדפה שלי בבחירת השמן היא איזשהו שמן צמחי מתפלמר. שמן נספג פנימה אל תוך סיבי העץ ולאחר ההתפלמרות תתקבל הגנה מצויינת לעץ.
** "היתפלמרות (או פילמור, פולימריזציה) היא תהליך כימי, בו יחידות בדידות של מולקולות, המרכיבות את החומר – מונומרים, מתרכבות זו עם זו ליצירת מגה-מולקולה ענקית אחת, שהיא בדרך כלל חומר מוצק ובלתי מסיס – פולימר. – ציטוט של חברי יובל איתן"
שמנים לאחר התפלמרות מגנים על הכף באופן משמעותי לעומת שמנים שאינם מתפלמרים (למשל שמן מינראלי שגם נחשב כנפוץ בשימוש לכלי מאכל וקרשי חיתוך)סוגי שמנים מתפלמרים מתאימים –
* שמן פשתן – זה השמן שאני ורבים אחרים מעדיפים להשתמש בו – האופציה הקלה להשגה היא שמן בכבישה קרה שקונים בבית טבע. זה שמן למאכל צבעו צהוב כהה וזמן ההתפלמרות שלו ארוך יחסית.
* שמן אגוזי מלך – גם שמן מצוין אך בשל החשש התיאורטי שאדם שאלרגי לאגוזים ישתמש בכף אני לא משתמש בו. יתכן שמבחינה מולקולרית לאחר ההתפלמרות השמן בטוח גם למי שאלרגי אבל אני לא יודע לומר זאת בוודאות.
* שמן טאנג – מופק מאגוז טאנג, שמן יעיל ונפוץ בשימוש תעשייתי ומשמש כבסיס בגימורים מעורבבים רבים של יצרנים שונים. זמן התפלמרות של כחודש ובעל יכולת התפלמרות חזקה ולכן נותן לנו הגנת מים טובה במיוחד.. אולי אפילוו הכי טובה! ולכן זו הבחירה שלי בשנים האחרונות – להזמנה מאמזון במחיר מעולה – לחצו כאן.
שמן זית נוטה להתעפש במשך הזמן ועל כן אינו מתאים ליישום לדברי עץ.
שמן מינראלי אינו מתפלמר, ולכן בשלב מסוים הוא פשוט ישטף החוצה מהעץ וישאיר את הכף ללא הגנה. ניתן לחדש שוב ושוב על ידי מריחה חוזרת אבל בדרכ שוכחים לחזור ולמרוח שוב.
כפי שהבהרנו בתשובה הקודמת שמן מתפלמר נספג לתוך סיבי העץ ולאחר התפלמרות נשאר ומגן על העץ מבפנים לאורך שנים רבות.
נקודה נוספת שחשובה לחלק מהאנשים היא ששמן מינראלי מופק מנפט ולא כולם שמחים להשתמש בו – למרות שידוע בוודאות שהוא שמן בטוח לגוף האדם ואינו גורם נזק ידוע.
יש למרוח שכבת שמן נדיבהאך לא להציף, אני מעדיף למרוח עם הידיים ולמנוע בזבוז מיותר שיספג לבד שאיתו מרחנו.
אחרי היישום אני משאיר 5-10דק ואז מנגב עודפים שנשארו, אם לא ננגב השמן עלול להייתבש באופן לא שווה על פני הכף וזה דביק ולא נעים למגע.
יש מי שנוהג לחמם מעט את השמן לפני היישום על מנת להפוך אותו לנוזלי יותר דבר שיקל על החדירה לתוך עומק סיבי העץ.
לאחר השימון והניגוב יש לתת לשמן מספר ימים להתייבש ומומלץ לחזור על התהליך פעם או פעמיים נוספות.
יש לנקות את הכף בשטיפה רגילה במים עם סבון בעזרת סקוטץ'.
אסור להכניס כף למדיח כלים בשל השימוש בחומרי נקיון חזקים וחשיפה ממושכת למים חמים. שטיפה במדיח עלולה להוביל להתפתחות סדקים והרס של הכף.
שימון חוזר אינו חובה אבל בהחלט מומלץ לחידוש והארכת חיי הכף, קערת עץ, קרש חיתוך ושאר כלי העץ במטבח.
כן, ניתן לזרז את תהליך הייבוש של הכף כך שתוכלו לשמן אותה קרוב יותר לגילוף ולהשתמש בה או לתת אותה מתנה.
אחת הדרכים הבייתיות והפשוטות לעשות זאת היא כך:
1. לאחר הגילוף יש לשקול את הכף ולהכניסה למיקרו למשך חצי דקה עד דקה. המטרה היא לאדות מים מתוך הכף.
2. להוציא את הכף (החמה) – לשקול ולרשום את משקלה.
3. חוזרים על שלבים 1+2 עד שמגיעים למצב בו המשקל של הכף אינו משתנה.
כעת הכף איבדה את מקסימום המים שהיא יכולה לאבד והיא יבשה – ניתן ליישם עליה שמן ויש להמתין לייבוש והתפלמרות השמן.
כלי גילוף
כל גרזן בסיסי יכול להתאים לגילוף תלוי מידת ההשחזה שלו – ההבדלים בין הגרזנים הזולים לייקרים נובעים מאיכות הפלדה (שתשפיע על שמירת ההשחזה ואורך חיי הגרזן בכלל) והעיצוב.
גרזן בסיסי שקונים בטמבוריה יכול להיות זול מאוד (65-120שח) אבל ידרוש השקעת זמן וידע על מנת להשחיז אותו באופן שיאפשר גילוף.
לעומת זאת גרזן יעודי לגילוף מפלדה איכותית יותר ומושחז יכול לעלות 300-400 ועד 700-1000שח. ולכן למתחיל שרק רוצה להתנסות בגילוף צריך להחליט אם לקנות גרזן בסיסי וזול יחסית – אבל להשקיע בהשחזה שלו – ואחכ לשדרג למשהו איכותי יותר, או להבין שנדרשת השקעה ראשונית בגרזן מוצלח שישרת אותו שנים רבות ויגיע מוכן לעבודה.
האופציה הכי משתלמת היא כנראה למצוא גרזן ישן משוק הפשפשים ולהשחיז אותו טוב – לבדוק שזה לא נראה כמו גרזן בסיסי אלא גרזן עם חותמת כלשהי.. ואז כנראה מדובר בגרזן עם פלדה טובה שתוכלו לקנות בזול יחסית.
בקרוב תפתח חנות כלים וכלי גילוף שלי – לחצו כאן.
סכיני הגילוף של MORA נחשבים למקובלים ביותר בעולם הגילוף. הם איכותיים, נוחים וזולים. פשוט סכינים מצויינות.
MORA 106 – הדגם עם הלהב הארוכה והצרה יותר. אם תרכשו רק סכין אחת אז עדיף להתחיל איתה. אבל אני ממליץ לרכוש ישר גם את הסכין הקצרה יותר. מתאימה לכל משימות הגילוף השונות.
להזמנת MORA 106 מאמזון – לחצו כאן
MORA 120 – קצרה ורחבה יותר, העובדה שהיא קצר יותר מאפשרת לנו להיעזר בזה בכל מיני נקודות בשלב הגימור הסופי של הכף אבל זה לא הבדל קריטי לעומת ה 106.
להזמנת MORA 120 מאמזון – לחצו כאן
היתרון בהחזקה של 2 סכינים הוא שניתן לעשות את מרבית הגילוף הגס בסכין אחת ואז את הגימור בסכין השניה ששמרנו חדה במיוחד לשלב הגימור.
קשה להמליץ על סכין מעוקלת אחת כי ישנם יצרים רבים של סכינים מעוקלות וישנן זוויות ועיצובים שונים והדבר נותן למגלף אופציות מגוונות לבחירה.
במצב אידאלי היה עדיף שכל מתחיל היה מתנסה במספר סכינים לפני ההזנה אבל זה לא תמיד אפשרי.
סכין ראשונה צריכה להיות טובה מספיק על מנת שנצליח לגלף בהנאה ולכן זו כנראה לא תהיה הסכין הבסיסית והזולה של MORA 164, למרות שלאחר עבודה ואדפטציות על הלהב שלה גם היא תוציא כפות יפות.
ישנם יצרנים מאוד איכותיים אבל עם זמינות נמוכה מאוד ולכן הייתי ממליץ להתחיל אם משהו נגיש ובהמשך להתקדם ללהב פרמיום (ולא בהכרח יקרה יותר) במידת הצורך
ישנם מסורי גננים בכל טמבוריה, הם לא יקרים ומתקפלים ומאוד נוחים לשימוש בעץ ירוק.
מניח שתרצו לרכוש אחד נוסף שיהיה כבר באוטו לעת הצורך 🙂
מסור מתקפל מצויין מאמזון- לחצו כאן
משטח עבודה לגירזון (יש מי שקוראה לזה "סדן עץ") זה בסך הכל חתיכת עץ בקוטר נוח (נניח 20 סמ ומעלה) ובגובה נוח.
ניתן לקדוח 3 חורים בזווית ולשים רגליים או להכין רגליים מקורות עץ – אצלי הקורות הירוקות הן פרגולה שזרקו בפינת גזם ואספתי לניצול חוזר.
אני מעדיף לעבוד בעמידה אבל למשתתפי הסדנאות הכנתי לעבודה בישיבה.
שלום,
אני מחפשת פתרון לצורך לגלף של אשה לקויית ראייה.
האם ישנם כלים ברמת סיכון נמוכה וחומר רך לגילוף?
תודה
במצב כזה הייתי מציע לעבוד בפיסול בחימר, ניתן לעבוד עם הידיים ולחוש את החימר באופן ישיר, הפיסול עצמו יכול להיות מדיטטיבי מאוד וממש להיעשות בעיניים עצומות 🙂
היי חיים,
תודה על המדריך המעולה, זה ממש עזר לי.
משהו קטן שלא הבנתי:
כתבת שעץ אורן ירוק אינו מתאים בשל תכולת השרף הגבוהה מאוד שלו.
מדוע עץ עם שרף אינו מתאים?
גולן
נהדר, שמח לדעת שהמדריך גילוף עזר 🙂 אני לא יודע אם יש מניעה בריאותית אבל השרף דבי, מלכלך ואינו נעים ולכן לא מומלץ לגלף אורן בשלב שהרף מופרש ממנו, ישנם עצים מחטניים שנמצאים בשימוש נרחב ככלי בישול אז אין מניעה או איסור לגבי העץ עצמו.
חיים
תודה רבה. עזר לי מאוד. מספר שאלות:
א. ממספר סרטונים הבנתי כי יש הבדל בצורת הלהב של סכין מעוקלת. מהו העניין?
ב. האם יש דרך לשמור על כך שלא יווצר סדק בתהליך הייבוש ולאחריו?
ג. האם אין צורך במפלסות גילוף לשם העבודה? האם הם רק לעבודה בעץ יבש או שגם בעץ ירוק הם יעילות לפעולות מתקדמות?
ד. כמה זמן אחרי כריתת הגזע אפשר להשתמש בו לגילוף ירוק?
ה. יש לי נסיון ביצירה בעץ (למדתי באתר ש פול סלרס) האם השחזת גרזן וסכינים גילוף שונה באופן מהותי מהשחזת כלי עץ מסורתיים?
ושוב תודה
היי ערן, שמח שלמדת ונתרמת מהאתר 🙂
א. עיצובים שונים של להבים מאפשרים לסכין לגלף כלי מטבח שונים, למשל סכין גדולה לא תוכל לגלף כף מידה עגולה קטנה.. רוב הסכינים שנמכרות מסוגלות לגלף את מרבית העיצובים ורק פה ושם יש סכינים לשימושים ספציפיים.
ב. עבדים עם העץ כשהוא ירוק עד שלב מתקדם ומשאירים את הכף להתייבש כשהיא כבר 90% גמורה ובעודי אחיד ואז היא לא צפויה להיסדק. חשוב לבדוק שאין סדקים מלכתחילה..
ג. לא חובה אבל ניתן לעבוד עם מפסלות בעץ ירוק או יבש.
ד. תלוי בעובי , אופן השמירה ועוד גורמים.. אם אתה מנסר אחרי חודש ורואה בעיניים שבגוון נראה רטוב אז העץ ירוק 🙂
ה. המטרה של השחזה היא תמיד זהה.. לייצר להב חד. לכל כלי יש טכניקות אחיזה והשחזה שונות שניתן ללמוד בסדנה או מסרטון.
בבקשה – מוזמנן להצטרף לאחת מהסדנאות הקרובות וכך אוכל לענות לך ולהדגים באופן יותר ברור
חיים 0503445305
שלום, אתה יודע איפה אני יכולה לקנות באסווד או סוג עץ רך אחר הבלוקים?
אפשר מאמזון, או מאתרים שמתמחים בציוד לגילוף כמו WOODCRAFT.COM
שלום חיים, תודה רבה על האתר המושקע. אני מחכה שהכלים שהזמנתי עפ"י ההמלצות באתר יגיעו מאנגליה ובינתיים רוצה להכין את משטח העבודה. אינני בטוח אם יהיה לי נח יותר בישיבה או בעמידה, אשמח אם תוכל לומר לי מה הגובה הסופי בשני המקרים. תודה רבה, דן
תודה רבה 🙂 משטח עבודה בישיבה אמור להיות בערך 40-45סמ גובה, ובעמידה בין 80-90סמ כל אחד בהתאם לגובה ולנוחות שלו, תתחיל גבוה ותוכל לקצר במידת הצורך.
יש לך סדנה לנוער עם כן איפה ומתי?
היי אסף, הסדנאות מתקיימות בזכרון יעקב. הסדנאות הקבוצתיות לגילאי 16 ומעלה. בין גילאי 12-16 אני מעדיף לקיים שיעורים פרטיים עם הילד ולהתאים את התוכן והרמה בהתאמה אישית לילד. מוזמן ליצור קשר טלפוני 0503445305
היי חיים, ראשית תודה על האתר המושקע!
האם עץ פיקוס מתאים לגילוף כפות? יש בעיה עם שרף בפיקוס?
תודה רבה איתן 🙂 אני לא אוהב ולא ממליץ לעבוד עם פיקוס. עץ קשה מאוד שנסדק לעיתים קרובות ולא שווה את המאמץ וההשקעה 🙂
הי,
כל כמה זמן רצוי להשחיז סכין (בשעות עבודה נאמר)?
ואיפה אפשר להשחיז אם לא משחיזים לבד בבית?
היי יפעת , זו שאלה נכונה ומצויינת! התשובה היא שצריך להשחיז כשהסכין לא חדה 🙂 אולי לוקח קצת זמן לדעת ולהרגיש מתי היא לא חדה אבל זו תחושה שמתפתחת ודי מהר, כי סכין לא חדה לא תתפקד כפי שתפקדה כשהיא היתה חדה. שימוש נכון בסכין יוביל להרבה שעות עבודה ושימוש לא נכון יכול להרוס השחזה בפחות מדקה. מאחר והסכין מאבדת חדות באופן תדיר מעצם הגילוף אז הכי טוב (וחסכוני) זה ללמוד להשחיז בעצמך. ניתן ללמוד מסרטונים וניתן להשקיע חד פעמית בשיעור השחזה בסדנה או פרטי שאני מעביר 🙂
שלום ,התחלתי לגלף לפני כמה חודשים,והיום ראיתי חורים על העץ,כניראה תולעים,יש משהו שאני יכולה לעשות נגדם?והאם אני צריכה לעשות טיפול מונע לכל הדברים שיצאתי?
יהיה קשה לי לתת מידע מדויק באופן הזה אבל בכללי אם יש חורים ואבקת עץ צריך להוציא את הפריט מהבית מהר ככל הניתן .. ולנסות לצלם טוב ולהעלות לקבוצהת פייסבוק שאני מנהל קהילת אומנויות העץ בישראל ולבקש את עזרת הקבהל בזיהויי והצעת פתרון.. אין כמו חוכמת ההמונים בנושא הזה. לגבי שאר הפריטים.. אם הם מאותו העץ אז הייתי מקבץ בפינה מסויימת ועוקב באופן יומיומי לראות אם יש סימנים מחשידים מחתיכות נוספות
שלום חיים. אני מחפשת עץ רך !! לגילוף באולר בידי ילדים. למשל- עיצוב כף. או סכין. על איזה עץ תמליץ ?
היי טלי, ראי את ערכת העץ שאני מוכר פה באתר.. אוכל לייצר חתיכות בצורת כף גולמית שתתאים למטרת גילוף באולר לילדים
רציתי לשאול, אם יש לנו עצים בחצר אני יכולה פשוט לחתוך חתיכה מענף ולגלף או שזה צריך לעבור תהליכים כל שהם?
העץ לא דורש או עובר שום תהליך לפני שניתן לגלף אותו.
במידה והעץ נאסף מפינת גזם אז מומלץ לוודא שהעץ/ענף נראה בריא, נקי מחורי זחלים או מזיקים, לא רקוב, מסריח וכו..
היי הפתיחה של השולחן שלי נתקע ואני רוצה לגרום לפתיחה קלה ונוחה האם לשים שמן שעווה יש לי חבר שאמר סבון
אשמח לתשובתך תודה רבה
כן אפשר מעט סבון.. או שמן מאוד עדין כמו 3IN1 או WD40. להימנע משמנים כבדים שעלולים להתצמג שם
האם אתה ממליץ להשתמש בשמן על עץ שהוא משטח עבודה ( כמו שיש), ואם לא איך כן אתה ממליץ?
תודה רבה
כן ניתן בהחלט להשתמש בשמן לגימור של עץ למשטח עבודה. בדרכ אני אבחר במוצר בשם "שמן דני" שהוא שילוב של שמן+לכה אבל ניתן גם שמן טהור.
שלום חיים, הייתי רוצה לקבל המלצות לגבי השחזת הסכינים וגרזן. תודה רבה
היי 🙂 יש לי באתר עמוד עם סרטונים מומלצים מהיוטיוב, חלק זה סרטונים מערוץ היוטיוב שלי 🙂 וחלק זה סרטונים של מגלפים אחרים שמדגימים טוב לדעתי איך להשחיז..
https://hh-woodcraft.co.il/2018/02/21/recommended-spoon-carving-and-sharpening-videos/
מעבר לסרטונים אני מעביר מידי פעם סדנת השחזה אצלי 🙂